Halsnæs Kommune har indbudt alle interessenter til Borgermøde om udformningen og beslutningsgangen omkring kystsikringsprojektet Nordkystens Fremtid.
Nordkystens fremtid omfatter strandfodring med sand og ral i et varierende omfang på strækningen fra Kikhavn til Helsingør. Strandfodringen planlægges gennemført som en initialfodring efterfulgt af vedligeholdelsesfodringer ca. hvert 5. år. Specielt planlægges at pumpe 500 m3 sand over det kystnære område omkring Kikhavn. Det svarer til 70 store lastbilslæs. Kommunen mener at sandet skal beskytte området mod oversvømmelse og erosion. Dette til trods for at kystsikringen på strækningen efter Bodil stormen for mere en 10 år siden er blevet forstærket og udbygget så man i dag her har den bedste sikring på hele nordkysten. Strækningen er i ligevægt og derfor ikke er udsat for erosion og den nu renoverede kystsikring vil kunne modstå en 50 årshændelse indenfor de næste 10 år. Dette er dokumenteret i Tilstandsrapport fra førende dansk konsulenthus.
Kommunen ignorerer, at det lokale digelag med dets 180 parthavere selv allerede har ofret mere end 20 mkr. til formålet. De kommer i givet fald til at betale for det samme 2 gange. Halsnæs kunne med rette bruge sand/ral pengene til andre formål.
Det kan endvidere undre at Halsnæs kommune tager beslutning om strandfodring på strækningen uden hensyntagen til de miljømæssige konsekvenser. Sandet vil dræbe det eksisterende dyreliv i den kystnære zone på stenrev og bølgebrydere.
Halsnæs Kommune lægger op til at omkostningen ved strandfodringen udelukkende skal bæres af ejere af berørte ejendomme. Kommunen har ikke givet nogen indikationer af, hvad initialfodringen vil koste i bidrag for Kikhavn digelags parthavere, men fra foreliggende rapporter må udledes, at Kikhavn skal bidrage med godt 4,7 mio. kr. Vedligeholdelsesfodringen anslår kommunen vil koste årligt ca. 9.125 kr. inkl. moms for hver 25 meter kyststrækning. Det betyder at den årlige omkostning for Kikhavn Digelag vil beløbe sig til ca. 400.000 kr. udover det der allerede skal betales til digelaget for vedligeholdelse af de faste anlæg.
Kikhavn Digelag har i løbet af dets mere end 100 års historie vedvarende arbejdet for at sikre kyststrækningen fra Kikhavn i vest til Gråstenvej i øst med faste anlæg (diger, bølgebrydere mv.). Anlægget fremstår nu godt vedligeholdt og i stand til at modstå en såkaldt 50-års hændelse i de kommende mange år. Du kan læse mere om anlæggets tilstand og vedligehold nødvendige udbygning på kikhavn.dk (login for medlemmer). Nordkystens Fremtid er diskuteret ved adskillige generalforsamlinger i Kikhavn Digelag, og i alle tilfælde har forsamlingen opfordret Bestyrelsen til at arbejde for at strandfodringen ikke gennemføres på Kikhavn-strækningen bl.a. med begrundelsen om, at der allerede findes effektive faste kystbeskyttelsesanlæg, at der allerede er brugt rigtig mange penge på etableringen heraf, og at der er store miljømæssige konsekvenser ved opsamling af sand/ral og ved at den efterfølgende pumpes op på stranden. Bestyrelsen fik netop indhentet en tilstandsrapport fra COWI, der bekræfter vores anlægs tilstrækkelighed og viser, at der ikke er behov for strandfodring i Kikhavn. Kikhavn Digelag har mange øvrige tiltag for at tydeliggøre Lagets indstilling til Nordkystens Fremtid til Halsnæs Kommune, herunder indsende høringssvar mv.
Bestyrelsen for Kikhavn Digelag opfodrer dig til at deltage i Borgermødet og klart give din holdning til kende. VI har brug for alle stemmer, der kan kvalificere Halsnæs Kommunes efterfølgende beslutningsproces og tydeliggøre at et strandfodringsprojekt som Nordkystens Fremtid ikke giver mening på Kikhavn-strækningen ud for og øst for Kikhavn.
Du kan tilmelde dig borgermødet på dette link https://halsnaes.nemtilmeld.dk/190/
Med mange hilsner fra
Bestyrelsen for Kikhavn Digelag
Yorumlar